Planowanie kuchni, jednego z najważniejszych pomieszczeń w domu, nie jest łatwe. Musimy pamiętać przede wszystkim o wygodzie, a ewentualne błędy są trudne do skorygowania.
Na początku musimy sobie odpowiedzieć na ważne pytania. Co jest dla nas niezbędne w kuchni i czego nie potrzebujemy? W jakim stylu i jakiej estetyce będzie utrzymany nasz dom albo mieszkanie? Czy w swojej kuchni będziemy przygotowywać posiłki dla dużej rodziny, czy tylko gotować wodę na herbatę?
1. Zbyt późne planowanie kuchni w nowym mieszkaniu
Na etapie remontu czy budowy najważniejsze są instalacje. To one decydują o funkcjonalnym rozmieszczeniu sprzętów typu zlew, płyta grzewcza i lodówka. Przy rozmieszczeniu najważniejszych urządzeń trzeba pamiętać o zachowaniu odpowiedniej odległości między lodówką i zlewem oraz między zlewem i płytą grzewczą. Planując kuchnię nie powinniśmy zbytnio popuszczać wodzy fantazji, szczególnie jeśli urządzamy ją samodzielnie. Czasami ryzyko łączenia kilku kolorów, wzorów, struktur lub nietypowego wyposażenia może skończyć się jedynie stratą nerwów, czasu i pieniędzy.
2. Za mało blatu
Kuchnia jest pomieszczeniem, w którym często skupia się całe życie rodzinne. Dlatego na etapie planowania najlepiej założyć, że przebywają w niej co najmniej dwie osoby i zorganizować dla nich miejsce. Dla wygody z obu stron wokół płyty kuchennej powinny być szerokie blaty, umożliwiające swobodne odstawienie garnków. Umieszczanie płyty w narożniku pomieszczenia to nieergonomiczne podejście, które utrudni korzystanie z kuchni. Podobnie jest z odległością między między lodówką i zlewem. Nie można przy tym przesadzić - zbyt duże odległości między sprzętami są równie uciążliwe, jak zbyt małe. Dlatego w dużych kuchniach sprawdza się wyspa lub stół, zaś w małych meble robione na zamówienie i nietypowe rozwiązania.
3. Za mało miejsca do przechowywania
Kilka łyżek, otwieracz do puszek, korkociąg i już robi się bałagan. Nawet mała ilość kuchennych akcesoriów może wywołać wrażenie bałaganu. Jeżeli mamy niewielką kuchnię najlepiej, by wszystko było schowane. Ze względu na wygodę pracy optymalna jest sytuacja, gdy każda rzecz w kuchni ma swoje ustalone, stałe miejsce.
4. Projekt kuchni wykonany przez wykonawcę
Nie powierzajmy najważniejszych wyborów, które będą decydować o naszym funkcjonowaniu we własnej przestrzeni osobie niewykwalifikowanej w dziedzinie aranżacji. Projekt tego pomieszczenia powinien być dostosowany do naszych potrzeb, naszego stylu życia, ale też do danej przestrzeni i naszego gustu.
5. Podążanie za najnowszymi trendami
Osoby nieobcujące na co dzień z nowinkami w dziedzinie architektury wnętrz mogą zachłysnąć się najnowszymi trendami, które bardzo często nie są uniwersalne i ponadczasowe. Pierwsze zauroczenie może szybko minąć, a my zostaniemy z wyborem który nie odpowiada nam na dłuższą metę. Warto przemyśleć, czy nie warto postawić raczej na sprawdzone rozwiązania, które nie znudzą się po kilku miesiącach.
6. Niewłaściwe oświetlenie
Oświetlenie jest prawdopodobnie najważniejszym aspektem urządzania wnętrz, nie tylko kuchni. W kuchni można wyróżnić trzy rodzaje niezbędnego oświetlenia, gwarantującego wygodę pracy:
- Oświetlenie blatów roboczych najczęściej znajdujące się pod szafkami wiszącymi.
- Umiejętne oświetlenie wnętrza szafek górnych i dolnych, znajdujące się w suficie lub w samych szafkach.
- Główne oświetlenie pomieszczenia, ale takie, które nie powoduje powstawanie cienia w momencie stania przy blatach.
Ewentualnie możemy przemyśleć zastosowanie oświetlenia dekoracyjnego, dyskretnie oświetlającego ciekawe pod względem estetycznym elementy wnętrza.
7. Nadmierna oszczędność kosztem jakości
Kluczowym błędem popełnianym przy urządzaniu kuchni jest nieracjonalne gospodarowanie budżetem, który przeznaczyliśmy na naszą kuchnię. Trudno jest od razu obliczyć wszystkie wydatki związane z remontem. Jeśli chodzi o kuchnię, musimy założyć, że wydamy kilkaset złotych więcej, szczególnie, jeśli dawno nie była remontowana. Pamiętajmy - im dłużej trwa urządzanie kuchni, tym większe szanse, że ceny w sklepach ulegną zmianie.
Autorką tekstu jest współpracująca z marką Activejet projektantka wnętrz - Joanna Ochota
1. Zbyt późne planowanie kuchni w nowym mieszkaniu
Na etapie remontu czy budowy najważniejsze są instalacje. To one decydują o funkcjonalnym rozmieszczeniu sprzętów typu zlew, płyta grzewcza i lodówka. Przy rozmieszczeniu najważniejszych urządzeń trzeba pamiętać o zachowaniu odpowiedniej odległości między lodówką i zlewem oraz między zlewem i płytą grzewczą. Planując kuchnię nie powinniśmy zbytnio popuszczać wodzy fantazji, szczególnie jeśli urządzamy ją samodzielnie. Czasami ryzyko łączenia kilku kolorów, wzorów, struktur lub nietypowego wyposażenia może skończyć się jedynie stratą nerwów, czasu i pieniędzy.
2. Za mało blatu
Kuchnia jest pomieszczeniem, w którym często skupia się całe życie rodzinne. Dlatego na etapie planowania najlepiej założyć, że przebywają w niej co najmniej dwie osoby i zorganizować dla nich miejsce. Dla wygody z obu stron wokół płyty kuchennej powinny być szerokie blaty, umożliwiające swobodne odstawienie garnków. Umieszczanie płyty w narożniku pomieszczenia to nieergonomiczne podejście, które utrudni korzystanie z kuchni. Podobnie jest z odległością między między lodówką i zlewem. Nie można przy tym przesadzić - zbyt duże odległości między sprzętami są równie uciążliwe, jak zbyt małe. Dlatego w dużych kuchniach sprawdza się wyspa lub stół, zaś w małych meble robione na zamówienie i nietypowe rozwiązania.
3. Za mało miejsca do przechowywania
Kilka łyżek, otwieracz do puszek, korkociąg i już robi się bałagan. Nawet mała ilość kuchennych akcesoriów może wywołać wrażenie bałaganu. Jeżeli mamy niewielką kuchnię najlepiej, by wszystko było schowane. Ze względu na wygodę pracy optymalna jest sytuacja, gdy każda rzecz w kuchni ma swoje ustalone, stałe miejsce.
4. Projekt kuchni wykonany przez wykonawcę
Nie powierzajmy najważniejszych wyborów, które będą decydować o naszym funkcjonowaniu we własnej przestrzeni osobie niewykwalifikowanej w dziedzinie aranżacji. Projekt tego pomieszczenia powinien być dostosowany do naszych potrzeb, naszego stylu życia, ale też do danej przestrzeni i naszego gustu.
5. Podążanie za najnowszymi trendami
Osoby nieobcujące na co dzień z nowinkami w dziedzinie architektury wnętrz mogą zachłysnąć się najnowszymi trendami, które bardzo często nie są uniwersalne i ponadczasowe. Pierwsze zauroczenie może szybko minąć, a my zostaniemy z wyborem który nie odpowiada nam na dłuższą metę. Warto przemyśleć, czy nie warto postawić raczej na sprawdzone rozwiązania, które nie znudzą się po kilku miesiącach.
6. Niewłaściwe oświetlenie
Oświetlenie jest prawdopodobnie najważniejszym aspektem urządzania wnętrz, nie tylko kuchni. W kuchni można wyróżnić trzy rodzaje niezbędnego oświetlenia, gwarantującego wygodę pracy:
- Oświetlenie blatów roboczych najczęściej znajdujące się pod szafkami wiszącymi.
- Umiejętne oświetlenie wnętrza szafek górnych i dolnych, znajdujące się w suficie lub w samych szafkach.
- Główne oświetlenie pomieszczenia, ale takie, które nie powoduje powstawanie cienia w momencie stania przy blatach.
Ewentualnie możemy przemyśleć zastosowanie oświetlenia dekoracyjnego, dyskretnie oświetlającego ciekawe pod względem estetycznym elementy wnętrza.
7. Nadmierna oszczędność kosztem jakości
Kluczowym błędem popełnianym przy urządzaniu kuchni jest nieracjonalne gospodarowanie budżetem, który przeznaczyliśmy na naszą kuchnię. Trudno jest od razu obliczyć wszystkie wydatki związane z remontem. Jeśli chodzi o kuchnię, musimy założyć, że wydamy kilkaset złotych więcej, szczególnie, jeśli dawno nie była remontowana. Pamiętajmy - im dłużej trwa urządzanie kuchni, tym większe szanse, że ceny w sklepach ulegną zmianie.
Autorką tekstu jest współpracująca z marką Activejet projektantka wnętrz - Joanna Ochota